Αγάπη,ελευθερία,ασφάλεια

ρευστή αγάπη

Οι παλιές ιστορίες αγάπης του παρελθόντος, έχουν αντικατασταθεί από έντονα ρευστές σχέσεις, ακροβατώντας πάντα μεταξύ της επιθυμίας να δίνουν ασφάλεια και έντονα και συναρπαστικά συναισθήματα και την επιθυμία να είμαστε ελεύθεροι και ανεξάρτητοι, απελευθερωμένοι από δεσμά που θα μπορούσαν να εξελιχτούν και να μας «πνίξουν» και


να μας σταματήσουν να δοκιμάζουμε 
τις νέες αισθήσεις και τα καινούργια συναισθήματα που μας προσφέρουν οι σχέσεις που αλλάζουν και δεν είναι ποτέ οι ίδιες· επειδή πραγματοποιούνται με διαφορετικούς ανθρώπους, σε διαφορετικά πλαίσια και με διαφορετικούς τρόπους.
Με λίγα λόγια, φαίνεται ότι στην εποχή που ζούμε, στην εποχή του καταναλωτισμού, όπως ακριβώς αλλάζουμε με ευκολία ένα smartphone, τα παπούτσια ή το αυτοκίνητο , η ρευστή αγάπη είναι εκείνη η αγάπη που είναι σε θέση να μας παρέχει ακριβώς όπως ένα ζευγάρι υποδημάτων, ένα αυτοκίνητο ή ένα smartphone, μερικά ανεπανάληπτα άμεσα συναισθήματα.
Σε βάρος των βαθιών συναισθημάτων, που απαιτούν χρόνο και προσπάθεια.


Η αγάπη, λοιπόν, έχει γίνει ένα καλό ψυχαγωγικό και καταναλωτικό αγαθό, όπως μια ταινία που έχει κατέβει από το Netflix, όπως το αντικείμενο που εκείνη τη στιγμή είναι μόδα και πρέπει να το αποκτήσουμε . Ταυτόχρονα όμως, στον μεταμοντέρνο άνθρωπο, παραμένει η μεγάλη ανάγκη και επιθυμία για ασφάλεια, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από  μία πλήρη και διαρκή σχέση.
Σχέσεις σταθερής και όχι ρευστής αγάπης.


Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μεταμοντέρνα αγάπη κινείται στην αρχή της ανάμεσα σε ηχηρές λέξεις και παθιασμένες δηλώσεις …και στη συνέχεια,
ακόμη και πριν γεννηθεί και ανθίσει…πεθαίνει σε whats’app που δεν φτάνουν,
σε παράλογα SMS , στο «Δεν θέλω μια σοβαρή σχέση».. .στο «Είμαι μπερδεμένος»… στο «Δεν είμαι έτοιμος για …».

Και όχι μόνο από τους άνδρες, αλλά και από τις γυναίκες.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μεταμοντέρνα αγάπη ζει από συνομιλίες, φίλους στο Facebook, από ρομαντικές εκφάνσεις συναισθηματισμού , αλλά χωρίς ουσία.

Και, πάνω απ ‘όλα, από τις γρήγορες και ξαφνικές απομακρύνσεις, από ασυνέπειες και – πολύ συχνά – από έλλειψη ολικής ή μερικής σωματικής επαφής.
Η ρευστή αγάπη είναι η αγάπη που ζει και τροφοδοτείται από την ολοένα και πιο τεχνολογική – sms, chat, αντιγραφή και επικόλληση ωραίων φράσεων –
και λιγότερο προσωπική επικοινωνία.
Ρευστότητα που αποφεύγει κάθε συναισθηματική πρόκληση που προέρχεται από την αυθεντική οικειότητα.. και ενώ πάντα θα υποβόσκει η επιθυμία της αγάπης, εντούτοις, θα αναζητείται η ελευθερία που συχνά κινδυνεύει να μετασχηματιστεί σε αποσύνδεση από τον εαυτό μας.

Advertisements