Η τακτική της σιωπής

Το σχήμα της σιωπής και ο ναρκισσιστής.
Όταν το «θήραμα» επαναστατήσει στο ζυγό της συναισθηματικής εξάρτησης, απογοητευμένο και σίγουρο πλέον από τις αποδείξεις, η πρώτη κίνηση του κακοήθη ναρκισσιστή είναι να παραμείνει ακίνητος.
Γνωρίζει το θύμα, ξέρει πως δεν θα είναι σε θέση να ξεγλιστρήσει τόσο  εύκολα, συχνά το φαντάζεται να βασανίζεται από εμμονές, να χύνει ποτάμια δάκρυα, να υποφέρει σε τέτοιο βαθμό ώστε να γυρίσει πίσω πιο «ερωτευμένο» από ποτέ.
Επιπλέον, η απόπειρα απόδρασης από τον/την σύντροφο, οδηγεί τον βασανιστή  συναισθημάτων στο δευτερεύον κέρδος, να κάνει ένα διάλειμμα από τη σχέση που είχε αρχίσει να την νιώθει «πολύ δεσμευτική» και να αφιερωθεί χωρίς συνέπειες στην αγαπημένη του δραστηριότητα : της διασκέδασης του εαυτού του.

Ο κακοήθης ναρκισσιστής έχει μία υψηλή αίσθηση του χρόνου: αν για το θύμα του, μια ώρα είναι ένας αιώνας, γι’αυτόν οι εβδομάδες είναι ένα τίποτα και γιαυτό είναι και έμπειρος στη τέχνη της αναμονής, όπως μια αράχνη απαλά κοιμάται στον ιστό της.
Το σχήμα της σιωπής είναι πάντα το σχέδιο Α.
.Δεν προξενεί κανέναν πόνο στον ναρκισσιστή, αντίθετα, αποτελεί ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που κορυφώνεται με την επιστροφή του θύματος στο μαντρί, τροφοδοτώντας του την αίσθηση της δύναμης.
Καθώς ο άλλος/άλλη έχει αφεθεί στον απόλυτο πόνο, ο ναρκισσιστής θυμίζει ένα ψυχρό και απόμακρο ερπετό σε θέση να επιβιώνει χωρίς τροφή για εβδομάδες, μαθηματικά σίγουρος ότι η σιωπή φέρνει τη δικαιοσύνη και θα κάνει το θύμα πιο αδύναμο και πρόθυμο για εκμετάλλευση
Έμπειρος κυνηγός, ο κακοήθης ναρκισσιστής, γνωρίζει καλά πως ο άλλος/άλλη δεν θα τον αφήσει για πολύ χωρίς τροφή: θα κοιτάει την σελίδα του στο facebook, θα του στείλει έμμεσα μηνύματα και στο αποκορύφωμα της απελπισίας θα του στείλει ένα sms ή ένα παράδοξο σημείωμα όπως «αποφάσισα να μην  έχω καμιά επαφή μαζί σου».

Στη συνέχεια, σε περίπτωση που η στρατηγική της σιωπής δεν λειτουργήσει, υπάρχει το σχέδιο Β: το σχήμα της κατηγορίας, της ενοχοποίησης.

Advertisements