Ταξίδι στις οικογενειακές ιστορίες με το γενεόγραμμα

Χωρίς αμφιβολία, η ψυχοθεραπεία είναι ένα ταξίδι μέσα μας……και τούτο το γνωρίζουμε .Μερικές φορές επίπονο, δύσκολο αλλά και συναρπαστικό.
Ανακαλύπτεις «εσωτερικούς κόσμους», ορισμένες φορές ανεξερεύνητους και απροσδόκητους.
Συχνά και κάπου στις αρχές της θεραπευτικής διαδικασίας, μου αρέσει να προτείνω στους ανθρώπους που συναντώ, να μπούμε σε ένα ταξίδι ανακάλυψης του οικογενειακού τους κόσμου.
Βρίσκω αυτή τη διαδρομή πολύ χρήσιμη, πλούσια σε ερεθίσματα και αρκετές φορές διαφωτιστική για όλους μας.

Εσείς έχετε δοκιμάσει να ταξιδέψετε στην ιστορία της οικογένειάς σας;
Ποιος ήταν ο προπάππους σας; Τι δουλειά έκανε;
Γνωρίζετε ποιος επέλεξε το όνομά σας και γιατί;
Θυμόσαστε την ιστορία της θείας σας που την βλέπετε μια φορά το χρόνο;
Πως γνωρίστηκαν οι γονείς σας;

Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα σημαίνει επανεξέταση του «από που ερχόμαστε», από το ευρύτερο πλαίσιο που με κάποιο τρόπο μας επηρέασε, θετικά ή αρνητικά, περισσότερο ή λιγότερο άμεσα …και όχι μόνο… και αυτό λοιπόν, είναι ένα πραγματικό ταξίδι.
Για να το κάνω, χρησιμοποιώ το γενεόγραμμα.
Το γενεόγραμμα δημιουργήθηκε από τις μελέτες του Bowen και στη συνέχεια αναπτύχθηκε και εμπλουτίστηκε από τους McGoldrik και FGGerson, φτάνοντας στις μέρες μας, στις μεταμοντερνικές πλέον εκδόσεις του.
Το γενεόγραμμα ορίζεται ως μία αναπαράσταση του γενεαλογικού δένδρου που καταγράφει πληροφορίες για τα μέλη μιας οικογένειας και τις σχέσεις τους, κατά τη διάρκεια τουλάχιστον τριών γενεών.
Κατ΄αυτό το τρόπο προσφέρει μια γρήγορη οπτική του συνόλου των πολύπλοκων οικογενειακών προτύπων.
Η διαφορά με το γενεαλογικό δένδρο είναι ότι πέρα από τους θεσμικούς ρόλους, στο γενεόγραμμα εισάγονται οι προσωπικοί ρόλοι των μελών και η ύπαρξη ενδεχομένως παρα-οικογενειακών μελών
(νταντά,δάσκαλος,προπονητής,αδελφικός φίλος, ζώα) που είχαν ή έχουν ένα σημαντικό ρόλο στη ζωή της οικογένειας.

«Το γενεόγραμμα δίνει την ευκαιρία της αναβίωσης του παρελθόντος, προκαλεί συναισθήματα, αναδεικνύει στοιχεία που ήσαν ξεχασμένα ή που παρέμειναν στη σκιά στο πλαίσιο των σχέσεων με την οικογένεια προέλευσης, επιτρέποντας την ανακάλυψη και τον επαναπροσδιορισμό των κομβικών γεγονότων και των συνδέσεων που τους ενώνουν»

(Montagano,Pazzagli,  2000)

Από τον τρόπο που οι άνθρωποι σχεδιάζουν το γενεόγραμμα τους, από τα γεγονότα που αφηγούνται, από το πως τα αφηγούνται, θα διερευνηθούν οι μύθοι, τα οικογενειακά μυστικά, τα «υπονοούμενα στα μηνύματα» , οι εσωτερικοί και εξωτερικοί πόροι αντιμετώπισης των προκλήσεων, που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά, αλλά και πολλά άλλα ακόμη στοιχεία.
Για παράδειγμα, είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε πόσο χώρο και που τοποθετείται το άτομο που παρουσιάζει γραφικά το γενεόγραμμά του; Βρίσκεται στο κέντρο, επάνω, στο κάτω μέρος της σελίδας; Ή πάλι, το μέγεθος των γραφικών συμβόλων είναι το ίδιο για όλους; Ποιος έχει απεικονισθεί με ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο σύμβολο ;
Ποιος σχεδιάστηκε πρώτος και ποιος αργότερα;

Μερικές φορές οι πληροφορίες που δίνουν οι ενδιαφερόμενοι δεν είναι σωστές
ή λείπουν κάποια κομμάτια, όλα  όμως αποτελούν  σημαντικά στοιχεία για την αξιολόγηση.

Στο τέλος του ταξιδιού, όπως συχνά συμβαίνει, φέρνουμε κάτι καλό στο σπίτι μας και μερικές φορές μπορούμε να δούμε ότι κάτι έχει αλλάξει.

 

 

Advertisements