ΦΩΣ στη ΣΚΙΑ : Η συναισθηματική χειραγώγηση

συναισθηματικός χειρισμόςΗ συναισθηματική χειραγώγηση είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο για το οποίο δεν είμαστε πάντα ενήμεροι. Είναι ένα είδος χορού που χορεύεται από δύο άτομα και που διαθέτουν χαρακτηριστικά με τα οποία συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον.
Ο ένας από τους δύο (ο χειραγωγός ή χειριστικός) έχει ανάγκη να διατηρεί τη θετική εικόνα που αντιλαμβάνεται για τον εαυτό του και παράλληλα να έχει πάντα δίκιο.
Το άλλο άτομο ( το «χειραγωγημένο θύμα») ωθούμενο από την επείγουσα
ανάγκη του για αναγνώριση και επιδοκιμασία, εξειδανικεύει τον χειριστικό και προσπαθεί συνεχώς να πάρει τη συγκατάθεσή του ή αλλιώς την επιδοκιμασία του.

Ο/η σύντροφος σας κατηγορεί ότι τον/την κάνετε να ζηλεύει ή του/της μποϊκοτάρετε τις πρωτοβουλίες που παίρνει (εσείς ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό δεν αληθεύει), ή ότι το αφεντικό σας δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος από τον τρόπο που κάνετε την εργασία σας και σας κατηγορεί ότι θέλετε να του δημιουργήσετε πρόβλημα ή και ότι δυσανασχετείτε μαζί του, ή ότι ένας γονέας εμποδίζει την αυτοεκτίμησή σας και την ανάγκη για ανεξαρτησία με το να σας δημιουργεί ενοχές.

 

Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι χειραγωγούνται.
Ωστόσο, αισθάνονται άγχος και αυξανόμενη ανησυχία όταν βρίσκονται με ένα συγκεκριμένο πρόσωπο.
Στην αρχή πέφτουν στην παγίδα της εξήγησης  – είναι μία παγίδα γιατί το άλλο άτομο στην πραγματικότητα δεν θέλει μια εξήγηση, απλά θέλει να πάρει την εξουσία στη σχέση- και τείνουν να δικαιολογούν τη συμπεριφορά του χειριστικού, ωθούμενοι από την ανάγκη της επιδοκιμασίας του.

Με αυτόν τον τρόπο όμως, αρχίζει ένας φαύλος κύκλος όπου ο χειριστικός συνεχίζει να αρνείται να δώσει την επιδοκιμασία του και το θύμα προκειμένου να την αποκτήσει συνεχίζει να δίνει ατελείωτες εξηγήσεις.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να φτάσει στο σημείο όπου το θύμα προκειμένου να μην εγκαταλείψει τη σχέση και να μην απογοητεύσει τον χειραγωγό του καταλήγει να  βλέπει τα πράγματα μόνο με βάση την άποψη του άλλου, απαρνιόντας τη δική του πραγματικότητα.
Έτσι συμπεριφέρονται κυρίως οι γυναίκες, αλλά όχι μόνο.

Advertisements