Το Πάσχα με τα μάτια ενός Ψυχολόγου

ανάσταση Το χριστιανικό Πάσχα είναι σε στενή σχέση με το εβραικό(που ονομάζεται Pesach) και γιορτάζει την απελευθέρωση των Εβραίων από την Αίγυπτο, χάρη στον Μωυσή.Εκτός από την θρησκευτική σημασία θέλω να εστιάσω στην ετυμολογία της λέξης τόσο από την εβραική όσο και από την χριστιανική άποψη.
Όπως όλοι γνωρίζετε ασχολούμαι ως Ψυχολόγος, η δουλειά μου είναι να βοηθήσω ανθρώπους να …….βοηθήσουν τον εαυτό τους να εκφράσουν τις πραγματικές τους ανάγκες, να κάνουν συνειδητές επιλογές στη ζωή τους προκειμένου να βελτιώσουν τη ποιότητα της.
Επειδή πιστεύω στα οφέλη που μπορεί να δώσει όλη αυτή η διαδικασία, έχοντας την βιώσει και εγώ η ίδια, επιτρέψτε μου να διερευνήσω το νόημα αυτής της γιορτής με τα μάτια ενός Ψυχολόγου.Η εβραική λέξη Pesach (εξ΄ου και η δική μας Πάσχα) σημαίνει: να περάσω πέρα, να αφήσω έξω.
Όταν ξεκινάμε ένα ταξίδι αυτογνωσίας αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε τί δεν μας εξυπηρετεί σε επίπεδο συμπεριφορών, πεποιθήσεων και δράσεων και αρχίζουμε να αφήνουμε έξω ό,τι δεν μας είναι πια ωφέλιμο, ξεπερασμένο, παλιό και κυρίως άχρηστο.
Ως εκ τούτου δουλεύουμε για να περάσουμε από μια κατάσταση δυσφορίας, μη ικανοποίησης, σε μια κατάσταση ευεξίας.Δουλεύουμε για να πάμε πέρα από την επιφάνεια, από τις μάσκες και τους περιορισμούς και αρχίζουμε το μέσα μας ταξίδι.

έσοδοςΑκριβώς αυτό έκανε ο Μωυσής.Άρχισε με ένα ταξίδι οδηγώντας το λαό του έξω από την Αίγυπτο στην αναζήτηση μιας καλύτερης κατάστασης, στη «Γη της Επαγγελίας», όπου κάθε άτομο θα μπορούσε να έχει τη δική του αξιοπρέπεια ως άνθρωπος και όχι ως σκλάβος.
Και εδώ πάλι βρίσκω τη μεταφορά της αλλαγής: η αρχή είναι το ταξίδι προς την αναζήτηση της ελευθερίας από τους περιορισμούς και από τα δεσμά του φόβου για να ξαναβρούμε τη δικιά μας «Γη της Επαγγελίας».

Για να ξεκινήσουμε αυτό το ταξίδι θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τους «ψυχικούς χάρτες προσανατολισμού» που πλέον έχουν παλιώσει και είναι άνευ αξίας και να ανοικοδομήσουμε νέους (επαναχαρτογράφηση -remapping).Και ο λόγος είναι ότι αν συνεχίσουμε να κάνουμε πάντα την ίδια διαδρομή με τον ίδιο τρόπο δεν θα φτάσουμε ποτέ σε κανένα μέρος και στην καλύτερη περίπτωση, θα παραμείνουμε να «αναμασάμε» το πόσο άτυχοι είμαστε, το γιατί συμβαίνουν αρνητικά πράγματα σε εμάς, το γιατί εμπλεκόμαστε σε λάθος σχέσεις,………κλπ.

Η Συμβουλευτική μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους στη μετάβαση από το παλιό στο νέο κόσμο, στη «γη της επαγγελίας» τους και το έργο του Συμβούλου είναι η πραγματική στήριξη του πελάτη στον μετασχηματισμό του.

Το χριστιανικό Πάσχα όμως, μας διηγείται την Ανάσταση του Ιησού.
Συνεχίζοντας λοιπόν τη μεταφορά, αφού προσδιορίσουμε το νέο «χάρτη», αρχίζουμε σε αυτό το υπέροχο ταξίδι να περνάμε από διάφορα στάδια που  θα μας οδηγήσει να εγκαταλείψουμε παλιά πρότυπα και να βρούμε το προσωπικό μας δρόμο προς το Κέντρο του Εαυτού μας από τον οποίο είχαμε απομακρυνθεί και για το λόγο αυτό είχαμε αρχίσει να υποφέρουμε.

Έτσι όταν καταφέρουμε να επανενωθούμε με το Κέντρο μας, θα συμβεί η «ανάστασή» μας, μία αναγέννηση σε μια περισσότερο ικανοποιητική κατάσταση, μία κατάσταση συνειδητοποίησης και ευημερίας!
Για να αναστηθεί κανείς, πρέπει πρώτα να πεθάνει, αυτό μας λέει ο Χριστός με το παράδειγμά του, εννοώντας ότι πρέπει να ελευθερωθεί από εκείνο το οικοδόμημα που χτίστηκε στη διάρκεια του χρόνου (μπλοκάρισμα), γιατί τα τούβλα αυτού του οικοδομήματος είναι πεποιθήσεις και λανθασμένα κίνητρα, βασισμένα στην συντηρητικότητα, στην αδράνεια, στους φόβους.

Είναι δένδρα που οι ρίζες τους βαθαίνουν στο τσιμέντο, σταθερές και αληθινές αλλά έτσι, δένδρα προορισμένα να χάσουν την ομορφιά των φύλλων τους, να μαραζώσουν, αφού στη σταθερότητα  του τσιμέντου δεν υπάρχει τροφή.
Η πραγματική ελευθερία αρχίζει με το έργο της ανακατασκευής και της κάθαρσης, με την ανάληψη ευθύνης, με την αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι πίσω από τη μάσκα που φοράμε και με την οποία ταυτιζόμαστε υπάρχει κάποιος περισσότερο φωτεινός και λαμπρός από ότι ελπίζαμε και τολμούσαμε να φανταστούμε. Κάποιος που για μεγάλο χρονικό διάστημα περίμενε την αφύπνισή του για να διευρύνει τους ορίζοντες της ύπαρξης του, να αναζωπυρώσει τη ζωτική του φλόγα και να μπορέσει να γνωρίσει τη πραγματική χαρά της ζωής.

Έτσι το Πάσχα για μένα περικλείει όλους αυτούς τους συμβολισμούς:
από την συνειδητοποίηση της δυσφορίας στην αναζήτηση μιας βοήθειας για την προετοιμασία και το ξεκίνημα του ταξιδιού επαναπροσανατολίζοντας τους χάρτες, έως την αναγέννηση και «ανάσταση» σε μια κατάσταση ευεξίας.

Αυτές είναι οι προσωπικές μου ευχές για ένα Πάσχα προσανατολισμένο στη συνειδητοποίηση………..εξ΄άλλου τί ακριβώς θα περιμένατε από έναν Σύμβουλο;

 

Advertisements