Μιλώντας για τον φόβο του γάμου

φοβοςΟ γάμος έχει διάφορες σημασίες: σημαίνει τον φυσικό και συναισθηματικό αποχωρισμό από την πατρική οικογένεια και την αποδοχή στην προσωπική ζωή ενός ανθρώπου με τον οποίον υπάρχει οικεία και αποκλειστική σχέση αλλά σημαίνει και την ανάληψη ευθυνών ως ενήλικου ατόμου.
Με μία λέξη, παντρεύομαι σημαίνει «μεγαλώνω» και ως εκ τούτου  δημιουργεί                                                                         μεγάλο φόβο.
Ο φόβος του γάμου είναι ο τρόμος μπροστά στην μοιραία φράση «ναι,  θέλω», όπως παρουσιάστηκε με ειρωνικό τρόπο στην ταινία «Η νύφη το’ σκασε» με την Julia Roberts.
Στη συλλογική φαντασία έχουμε συνδέσει το φόβο του γάμου με το ανδρικό φύλο, με τον άνδρα που πηγαίνει από γυναίκα σε γυναίκα επειδή είναι ανίκανος να δημιουργήσει μια σταθερή σχέση ή με τον άνδρα-παιδί που δεν σκέφτεται καθόλου να κόψει τον ομφάλιο λώρο από τους γονείς του.

Οι γυναίκες εκφράζουν τον ίδιο φόβο με έναν πιο λεπτό τρόπο.Ασυναίσθητα σαμποτάρουν την σχέση για να αποφύγουν ή να καθυστερήσουν την στιγμή που θα ανέβουν στον βωμό της εκκλησίας.Και το κάνουν με πολλούς τρόπους.Για παράδειγμα, δεν ελκύονται από άνδρες με τους οποίους θα μπορούσαν να έχουν μια σταθερή σχέση και λιώνουν από τον πόνο εξ’ αιτίας εκείνων των ανδρών που σκέφτονται την «περιπέτεια» και οι οποίοι έχουν τόσα λίγα να δώσουν μέσα στη σχέση.

Ο φόβος του γάμου μπορεί επίσης να συνδέεται με τον φόβο της αποτυχίας :
διαζύγια, χωρισμοί ή μια υπερβολικά συγκρουσιακή κατάσταση που βιώθηκαν στην οικογένεια, δημιουργούν στο άτομο το άγχος να μην επαναλάβει το σενάριο αποτυχίας των γονιών του.
Αντίθετα, αν η σχέση μεταξύ των γονιών του εξειδανικεύεται και εκλαμβάνεται ως η τέλεια σχέση, ο φόβος αφορά την ιδέα ότι ο γάμος του δεν πρόκειται να είναι ποτέ σαν αυτό των γονιών του και γι΄αυτό δεν θα μπορέσει να πετύχει την ευτυχία που έχει ονειρευτεί.

Σε γενικές γραμμές, η αγάπη δεν έχει να κάνει τίποτα με τον φόβο :
είναι δυνατόν να αγαπάς έντονα ένα άτομο και παράλληλα να φοβάσαι να περάσεις ένα δακτυλίδι στο δάκτυλό του…..αλλά εδώ είναι η πρόκληση να είσαι ζευγάρι που σημαίνει και αυτό:  μαζί να εξελιχθούν, μαζί να «μεγαλώσουν»

Advertisements